Sery są zazwyczaj specjalnością lokalną, nic dziwnego, że sporo jest takich, które nazwę wywodzą od nazw miejscowych. Mamy tu brie, który zapożyczył nazwę od regionu Brie w północnej Francji, camembert nazwany tak od normandzkiej wsi Camembert, roquefort (lub rokfor) wyrabiany w Roquefort-sur-Soulzon na południu Francji, ementaler powstający w dolinie rzeki Emme w Szwajcarii zwanej Emmental. Włosi zaś upowszechnili ser parmeński, po włosku parmigiano, po polsku parmezan, a także gorgonzolę (miejscowość o takiej nazwie leży niedaleko Mediolanu), Anglicy mają zaś cheddar z nazwą zapożyczoną od wsi Cheddar w hrabstwie Somerset, z Holandii pochodzą edam i gouda (miasto Edam leży w północnej Holandii, Gouda w południowej).
Jest to tylko początek wyliczenia, bo podobno na świecie wytwarza się ok. 4 tys. rodzajów sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz